Kulturminister åbner danefæudstillingen Guld og vilde dyr

Danefæ2018 banner jelling

Den 27. januar åbner kulturminister Mette Bock Nationalmuseets danefæudstilling i Kongernes Jelling for 150 amatørarkæologer. Den 28. januar åbner udstillingen for offentligheden. Udstillingen handler om dyr, som findes på danefæ.

Når kulturminister Mette Bock lader tæppet falde for dette års danefæudstilling Guld og vilde dyr, kan besøgende se skatte, mønter, smykker og meget andet, som er fundet i den danske muld.

Flere af fundene er dukket op af den jyske muld i nærheden af Jelling, hvor danefæudstillingen vises i år. Bl.a. udstilles den store vikingetidsskat fra Fæsted, som blev fundet af tre amatørarkæologer. Alle finderne, der har fundet oldsager i jorden de seneste år, har været med til at bringe noget op i lyset, som kan gøre danefæ nærmest levende.

Løver, slanger, ravne og ulve
Slanger, der snor sig. Ørne, som breder deres store vinger ud. Ulve, der åbner deres store gab. Det er blot nogle af de dyr, som kan ses på de mange genstande, der er dukket op af jorden. Dette dyrerige under jordoverfladen er fascinerende og kan sætte os i forbindelse med de tanker mennesker havde for mange hundrede år siden. Der er både frygtindgydende, sjove og meget mærkelige versioner af dyr i udstillingen.

Bip, bip, bip
Årets danefæudstilling er en interaktiv udstilling. Her er mulighed for at lede efter de gode historier – ligesom detektorfolkene leder efter genstande fra fortiden.

Med metaldetektorer kan man blandt andet finde historier om glæden ved at finde guld. Med særlige UV-lygter kan man også gå på jagt efter de mange dyr, der ligger i maven på Midgårdsormen.

150 amatørarkæologer samles
Til den lukkede udstillingsåbning den 27. januar samles 150 amatørarkæologer. Efter åbningen vil de høre forskere og eksperter fortælle om de fund, amatørarkæologerne har gjort, og den store betydning deres fund har for Danmarkshistorien.

Åbning for offentligheden 28. januar
Søndag den 28. januar åbner udstillingen for offentligheden med et arrangement, hvor flere af dyremotiverne bliver levende. I hvert fald kan børn og voksne opleve levende rovfugle og slanger, når der er falkoneropvisning og slangeshow. Børn kan få en ridetur på en ægte vikingehest og gæster vil møde udstoppede ulve, løver og ørne.

En af årets højdepunkter er den store vikingeskat fra Fæsted. Til åbningen den 28. januar vil de tre personer, der fandt dette enestående fund også være med. Publikum kan denne dag møde dem ved skatten og høre dem fortælle om, hvordan det foregik, da de ramte en guldåre fra vikingetiden.

Der er gratis adgang til udstillingen, der kan ses frem til den 31. oktober 2018.

DDA Logo 01 transparent

Kontakt Os

Spørgsmål om medlemskab og abonnement:

Danske Amatørarkæologer
v/Formand Paul-Uwe Grunwald
Sdr.Hostrunp Bygade 24
6200 Aabenraa

Telefon: +45 5181 2674


E-mail: paul-uwegrunwald@web.de