SDA rejse til Bulgarien 2016

Perperikon

Rejse gennem Thrakien/Bulgarien 18.-29. sep. 2016

- fra Oldtiden til nutidens Bulgarien. Rejse 18. - 29. sep. 2016  med  Katia Melamed, arkæolog fra Sofia Universitet

På rejsen kommer vi gennem Bulgariens spændende fortid og ældre historie. Rejsen omfatter blandt andet besøg på mange museer, neolitiske bosættelser, bebyggelse og grave fra den thrakiske periode, romertiden, den tidlige kristendom og det middelalderlige bulgarske kongedømme.

Dag 1: København - Sofia
Afrejse med Austrian Airlines 07.10 via Wien. Ankomst til Sofia 12.40. Om eftermiddagen besøges Nationalhistorisk Museum som introduktion til den forestående rejse.

Dag 2: Sofia – sightseeing
I det historiske centrum besøges bl.a. Arkæologisk Museum og den ortodokse Alexander Nevski Katedral. “Serdica” var en thrakisk bosættelse fra 1. årtusind. f.v.t. som blev erobret af romerne omkring år 29 f.v.t. og i 1300-tallet omdøbt til Sofia. De arkæologiske ruiner besøges.

Dag 3: Sofia - Plovdiv
Afrejse til Rila Klostret på UNESCOs Verdensarvliste. Klostret er Bulgariens største, oprindeligt opført i 10. årh. af den bulgarske munk Skt. John af Rila og siden ombygget i 13.-14. årh. Videre til Plovdiv.

Dag 4: Plovdiv
Der køres til Perperikon med talrige arkæologiske fund, hvoraf nogle nylige i hen ved 30 felter vidner om aktivt liv fra 15. årh. f.v.t. til middelalderen. På vejen tilbage til Plovdiv besøges en thrakisk gravhøj nær den lille by Alexandrovo. Gravhøjen for en adelsmand rummer bl.a. et cirkulært rum (godt 3 m i diameter) med fine fresker. Plovdivs historie strækker sig ca. 6.000 år tilbage. Indtaget af Filip II i år 342 og blev senere en del af Romerriget.

Dag 5: Plovdiv - Hisarya
Første stop bliver museet for neolitiske bosættelser i provinsen Stara Zagora. Museet rummer først og fremmest genstande fra de to bedst konserverede neolitiske bosteder i Europa. De kan dateres tilbage til 6. årtusind f.v.t. Augusta Trayana i selve byen Stara Zagora blomstrede under kejser Marcus Aurelius (årene 161-180 e.Kr.).
    Turen fortsætter nu til Kazanlak. Den originale grav er et af de fineste monumenter i Bulgarien for den thrakiske kultur fra 4.-3. årh. f.v.t. og opført på UNESCOs Verdensarvliste. Gravmælet er ikke tilgængeligt for offentligheden, men en kopi i fuld skala og med minutiøs gengivelse af gravens indre er opført. Arkæologer afdækker fortsat rige fund i de “Thrakiske Kongers Dal” blandt de vigtigste guldmasken forestillende kong Teres og bronzehovedet af den thrakiske hersker Seuth III. Der fortsættes til Hisaray.

Dag 6: Hisarya - Pleven
Besøg i det arkæologiske museum med modeller af teatret, et bosted, en tidlig-kristen basilika, bade m.v. inden for de romerske bymure.
    Vi fortsætter mod Pleven over Beklemeto Passet, som i Romertiden forbandt Philipopolis (Plovdiv) og romerske, fremskudte stillinger, bl.a. Ulpia Oescus.

Dag 7: Pleven + besøg i Ulpia Oescus
Først besøges den romerske by Ulpia Oescus, som blev påbegyndt i 1. årh. og havde opblomstring i 2. og 3. årh. Senere på dagen Pleven.    

Dag 8: Pleven - Veliko Tarnova
Vi kører til Svishtov med besøg på Etnografisk Museum. Øst for byen ses resterne af den romerske militærforlægning Novae, som blev opført ca. år 45 nær ved Donau, med stor betydning i forsvaret af det romerske rige.

Dag 9: Veliko Tarnova – sightseeing
Sightseeing rundt i det andet bulgarske kongedømmes hovedstad med en overordentlig rig og varieret arkitektur. Vi ser kirker, paladser, smukke byhuse, tårne og en bymur påbegyndt i 12. årh.

Dag 10: Veliko Tarnova - Shumen
Første besøg denne dag bliver i Veliki Preslav, hovedstad i det første bulgarske rige fra år 893. Kort derfra på Madara-plateauet ses et stort klipperelief der viser en rytter som med sin lanse spidder en løve. Relieffet er udhugget i en 100 m høj klippe 23 m over jordoverfladen, og det er på UNESCOs Verdensarvliste. Udført formentlig i beg. af 8. årh.
    Der fortsættes til Pliska som var første hovedstad i landet syd for Donau. Pliska skriver sin historie tilbage til slutningen af 7. årh.
    
Dag 11: Shumen - Ruse
Vi kører mod nord til den lille by Sveshtari. I nærheden besøges den i 3. årh. f.v.t. opførte gravhøj for en kongelig thrakisk person. Gravkammeret måler 7,5x6,5 m og 4,5 m i højden. Gravkomplekset kom på UNESCOs Verdensarvliste i 1985. Sidste besøg bliver i nationalparken Lusenski Lom,
berømt for sine kirker, kapeller og grave hugget ud i klippesiderne og med smukke vægmalerier. Klosterkomplekset var aktivt fra det tidlige 13. årh.-17. årh.

Dag 12: Ruse - Bukarest - København
Sightseeing i Ruse og tid på egen hånd inden vi passerer grænsen til Rumænien. Flyafgang fra Bukarest 18.45 med ankomst til København 22.05.

Information om rejsen
Rejseperiode: søn. 18. - fre. 29. sep.
Deltagerantal: min. 20 - max. 30 efter ”først til mølle”-princippet.
Rejsens pris: kr. 13.975,- per person i dobbeltværelse med tillæg for enkeltværelse: kr. 1.450,-.
Prisen inkluderer: Fly Kbh. - Sofia og Bukarest - Kbh. via Wien, kendte skatter og afgifter, 11 nætter på udvalgte 3- og 4-stjernede hoteller, helpension, alle landtransporter, entreer, engelsktalende aut. guide (universitetsuddannet arkæolog), obligatoriske lokalguider, tipping.
Prisen er eksklusive: Rejseforsikring, drikkevarer til måltiderne og personlige udgifter.

Skriftlig tilmelding til: Orient Express, Teglgårdstræde 9, 1452 København K eller e-mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Depositum: kr. 4.000,- som betales ved tilmelding.