Hvil i fred, Jan!

Skrevet af Benny Staal.

I dag til morgen modtog jeg den sørgelige meddelelse, at SDAs tidligere formand og mangeårige bestyrelsesmedlem , Jan Andersen, er afgået ved døden sent torsdag aften den 22. marts 2018. Jan sled i de sidste mange måneder med smerter i hoften, og en operation tidligere på måneden, skulle råde bod herpå. Desværre var operationen nok en for hård omgang, og Jans hjerte havde svært ved at følge med. Efter ugers indlæggelse på Aalborg sygehus, Nykøbing F. sygehus og til sidst Roskilde sygehus, måtte Jan give op, og sov stille ind.

Jan vil blive savnet i både amatørarkæologiske - som i fagarkæologiske kredse for sit store engagement i arkæologien. Jan var samler og havde skabt sig en stor fin samling af oldtids- og middelaldergenstande fra området omkring Moseby på Nordfalster, hvor han boede. Jan stillede altid de rigtige faglige spørgsmål - præcis de spørgsmål, der var så svære at svare på, men som også viste en reel indsigt og nysgerrighed. Jan gav ikke sådan lige op, når det gjaldt at finde forklaringer på arkæologiske spørgsmål, om det så var rensdyrjægernes jagtruter, yngre stenalders redskabsinventar eller middelalderens bebyggelser. Jan var lyttende og rolig og havde altid tid til et besøg, og da han kunne, gik vi på ture på Falster, og han øste af sit store lokale kendskab. Foruden mark rekognosceringer, med og uden metaldetektor, besøgte Jan og jeg en del ældre gårdmænd, der havde taget deres gårdsamlinger af oldsager med sig til nye hjem. På trods af det lokale museums modstand hertil, registrerede vi en del af disse samlinger, og igen måtte jeg sande, at Jan ikke bare sådan gav op. Han kunne se vigtigheden af, at bevare i det mindste fundsteder og fotos af de mange genstande, og via sit tidligere arbejde som forsikringsmand, vidste Jan præcis hvor de flotteste og største samlinger lå. Det var en fornøjelse at være med til.

Vi har mistet en god ven og kammerat.

Lad vores tanker gå til Jans eneste søn, Peter Thor Andersen (Faaborg Museum) og familien, der nu skal en svær tid igennem.

jan andersen