Bevaring af skovens kulturspor

skovdrift

HVORFOR DENNE UDGIVELSE

I Danmark har vi over 32.000 fredede fortidsminder. Godt halvdelen af disse ligger i eller i tilknytning til skoven.

De væsentligste årsager til, at vi har så mange fortidsminder i skovene, er, at de her har været skånet for landbrugets pløjning og for byernes udvidelser gennem århundreder.

Men udviklingen inden for skovbruget har resulteret i større og tungere skovningsmaskiner og en mere effektiv skovdrift. Derudover betyder en prioritering af forskellige skovudviklingstyper, at de fortidsminder, der tidligere nød godt af at være placeret i skov, nu i større grad kan være udsat for at blive skadet.

Spor efter fortidens mennesker og kultur- landskaber er i museumsloven opdelt i henholdsvis kapitel 8 a om

 

bevaring af fortidsminder og sten- og jorddiger, og kapitel 8 om sikring af skjulte spor og genstande fra fortiden.

Denne vejledende publikation fokuserer hovedsageligt på de synlige fortidsminder, som er beskyttet efter museums- lovens kapitel 8 a, da særligt denne gruppe af fortidsminder er en udfordring i forbindelse med skovdriften. Publikationen giver et overblik over de typer af fortidsminder, som oftest findes i skoven, og over love og regler på området. Publikationen fortæller også, hvordan du kan beskytte fortidsminderne i den fremtidige skovdrift.

Skovdrift og fortidsminder henvender sig bredt til skovejeren, de der arbejder i skoven, studerende ved skovbrugsuddannelserne og andre uddannelser.

pdf1

DDA Logo 01 transparent

Kontakt Os

Spørgsmål om medlemskab og abonnement:

Danske Amatørarkæologer
v/Formand Paul-Uwe Grunwald
Sdr.Hostrunp Bygade 24
6200 Aabenraa

Telefon: +45 5181 2674


E-mail: paul-uwegrunwald@web.de