DAA tur til Lolland

248146 lola stiftsmuseet
© Museum Lolland-Falster  Foto: Tom Björklund

DAAs bestyrelse inviterer til en spændende tur til Lolland og Falster

Lørdag den 8. oktober 2022

Turen går til Maribos museum, hvor vi bliver vist rundt i den meget berømmede udstilling om ”Lola” fra udgravningerne ved Rødby, og en tur i Halskov Vænge.

Vi starter med at mødes på Medborgerhusets parkeringsplads i Taastrup kl. 9.30, hvor ”billøse” fordeles i bilerne (Medborgerhuset ligger på Taastrup Hovedgade 71, der er parkering bag bygningen). Det er måske en god idé at tage lidt kaffe med. De enkelte bilejere aftaler selv betaling for benzin med passagererne. Deltagere syd for Taastrup kører direkte til Maribo museum.

Vi kører til Banegårdspladsen i Maribo, hvor Museet ligger, og hvor vi kan parkere bag museet. Vi skal være der kl. 11.00. Entré 50 kr. betales af deltagerne selv. Vi får en rundvisning af arkæolog Marie Brinch, der har lavet udstillingen. Derefter spiser de, der vil, i Café Victoria, der ligger i Lollands Centret, ikke langt fra museet. Vi er nødt til at have bestilt i forvejen. Ved tilmelding vil I blive bedt om at vælge mellem 2 retter, der begge koster i omegnen af 100 kr. Drikkevarer køber I selv. De, der selv medbringer mad, kan måske finde en bænk nede ved søen.

Kl. 13.30 kører vi mod Falster, hvor Halskov Vænge ligger i det nordøstre hjørne. Det er en temmelig urørt skov med masser af fortidsminder. Der er 6 stendysser og 72 gravhøje! Der er også et lille ubemandet museum. De, der kan og vil, kan gå den 2,5 km lange tur gennem skoven. Eller man kan gå så langt man orker.

Efter skovvandringen kan vi evt. drikke den medbragte kaffe, inden vi kører hjem igen.

Tilmelding til Ann på 2613 9147 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest den 6. september (så jeg kan give restauranten besked i god tid).

Medlemmerne kan tage gæster med i begrænset omfang.

Angiv: Møder du i Taastrup eller først i Maribo?

Har du plads(er) i bilen, eller er du billøs?

Vil du spise frokost i Café Victoria? Hvis ja, vender vi tilbage ang. valg af menu.

Det bliver helt sikkert en rigtig dejlig og interessant tur!

På DAA’s bestyrelses vegne
Ann Welling - Tværpilen

Årets Arkæolog 2022

2022 aarets ArkaeologDanske Amatørarkæologer har i år valgt at udnævne Museumsinspektør og arkæolog ved Vejle Museerne Charlotta Lindblom som Årets Arkæolog 2022.

Charlotta Lindblom er uddannet fra Københavns Universitet, blev Cand. phil i arkæologi 1995 og arbejdede herefter de første to år ved Nationalmuseet, derefter blev det ved museer i Jylland og siden 2006 ved Vejlemuserne, hvor Charlotta Lindblom især har arbejdet med det store Jellingprojekt i samarbejde med Nationalmuseet.

Et andet område, der har stået Årets Arkæolog nær, har været arbejdet med Harald Blåtands østlige forbindelser og den tidlige rigsdannelse, der skabte fundamentet til Jellingdynastiet. Det bliver formidlet i udstillingen Magt og Guld – Vikinger i øst. Arbejdet med udstillingen gik på gennem elleve år i samarbejde med kollegaer på Moesgaard Museum, der har en udstilling inden for det samme tema Vikinger i øst samt kollegaer bl.a. i Polen.

For Danske Amatørarkæologer er bl.a. samarbejdet med vores museer vigtig for vores faglige fundament. Vi har flere gange haft glæde af Charlotta Lindblom, der velvilligt har bidraget med sin viden til arkæologitræf, vi har holdt for vores medlemmer. Senest i 2019, hvor den lokale arkæologiforening, Flintøksen, der i mange år har haft glæde af samarbejdet med Charlotta Lindblom, inviterede til besøg ved Egtvedpigens grav og Jellingområdet.

Begge steder med Charlotta Lindblom som en eminent og vidende guide for flokken af amatører dels ved Egtvedpigens grav, hvor vi fik fortalt om den nyeste forskning om Egtvedpigen og om museets planer for formidlingen af dette bronzealderfund dels i det enestående store Jellingområde, hvor ikke mindst de seneste udgravninger i 2013 i Smededammen havde åbenbaret rester af egestolper og planker og har resulteret i ny viden om palisadevæggen.

DAA/SDA har udnævnt ”Årets Arkæolog hvert år siden 1992. Æren gives til en person, der har gjort en langvarig og særlig indsats for dansk arkæologi enten som fagarkæolog, amatørarkæolog eller formidler.

Som symbol på udnævnelsen som Årets Arkæolog modtog Charlotta Lindblom et fad, der var blevet specielt fremstillet af Pottekonen i Kerteminde. Det er det 31. fad, der er udgået fra keramikerens værksted. Det er dekoreret med stenaldermotiver og de tre statuetter fra yngre bronzealder, der indgår i DAA’s logo. Statuetterne er fundet ved Viksø på Sjælland, ved Ferreslev på Fyn og på Viborgegnen i Jylland og symboliserer sammenslutningen af amatørarkæologer i Danmark.

Kære medlemmer af Danske Amatørarkæologer

Information fra bestyrelsen om kommende arrangementer:

Årsmøde 2022, den 8. maj: I Fund&Fortid nr. 1 (2022) er DAA’s generalforsamling 2022 annonceret – her finder I programmet. Mødet finder sted 10:15 – 15:45 på Møntergården, Møntestrædet 1, 5000 Odense. På årsmødet holdes foredrag om "RUS - Vikinger i øst" og "Magt og Guld - Vikinger i øst" ved Charlotta Lindblom. Foredraget lægger op til et besøg på Moesgaard og en guidet tur gennem udstillingen " RUS - Vikinger i øst" den 19. juni - se herunder arrangementet: Træf i Jylland 2022 på Moesgaard Museum. På generalforsamlingen holdes desuden et foredrag med titlen "Noget om guldbrakteater i almindelighed og om Vindelevfundet i særdeleshed" ved Morten Axboe, ydermere kåres årets arkæolog. Husk at medbringe mad og drikkevarer.
HUSK at melde jer til generalforsamlingen senest den 23. april 2022 hos kassereren, Anne Lise Rahbek, e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. +45 22190574. Deltagergebyret på kr. 150,00 skal betales senest ved tilmeldingsfristen ved overførsel til foreningens bankkonto reg.nr. 1551 kontonr. 8772010 eller til MobilePay 80916. HUSK venligst at opgive navn og postnummer på deltagerne. Bemærk venligst, AT DER IKKE ER ADGANG til Møntergården før klokken 10:00 og til foredragssalen før klokken 10:15.

Træf Jylland 2022 på Moesgaard Museum, den 26. juni: Arkæologitræf i Jylland er for ALLE: DAA's bestyrelse har den 26. juni, klokken 11:00-15:00 arrangeret et Arkæologitræf Jylland på Moesgaard i Aarhus. Her giver museumsinspektør Mads Kähler en guidet tur gennem udstillingen "RUS - Vikinger i Øst". Desuden er der planlagt et foredrag om fx Vikingekongen Godfred og udgravningen af hans vikingeskibsværft på Eskelundspladsen ved Århus Å.

Træf Sjælland 2022, den 8. oktober: Arkæologitræf Sjælland er for ALLE. Der afholdes Arkæologitræf Sjælland den 8. oktober. Her går turen i egne biler til både LOLA udstillingen i Maribo på Lolland og til udgravningen ved Rødby. Herom vil I høre nærmere, når vi har planlægningen helt på plads.

Andet Inspirationsmøde Vest den 11. marts 2023: Inspirationsmødet er tiltænkt DAA’s medlemsforeninger. Dvs. fx en bestyrelsesformand plus 1-2 medlemmer fra bestyrelsen. En detaljeret tilrettelæggelse følger, når vi nærmer os datoen. Medlemsforeningerne vil blive tilsendt en invitation.

DAA’s arkæologirejse til Nordtyskland i september 2023: Reserver allerede nu feriedage til denne interessante rejse! Det drejer sig om en fem-dages tur, som foregår i rejsebus. På turen skal vi besøge Hedeby. I Slesvig ser vi Domkirken og på Gottorf Schloss beundrer vi istidsudstillingen og Nydamsbåden. I Lübeck besøger vi det nye, meget interessante Europäische Hansemuseum. Fra Stralsund går turen til Rügen, hvor kong Valdemar den Store og biskop Absalon i 1168 erobrede Rügen og ødelagde Vendernes helligdom for Svantevit ved Arkona. Ovenstående seværdigheder er blot et udpluk. Angående datoer og højdepunkter se Fund&Fortid nr.2, 2022.

Vel mødt!
DAA's bestyrelse

DDA Logo 01 transparent

Kontakt Os

Spørgsmål om medlemskab og abonnement:

Danske Amatørarkæologer
v/Formand Jette Svane Hansen
Arkæologiklubben Flækken
2800 Lyngby

Telefon: +45 3828 6158
E-mail: jette.svane@gmail.com