Årets Arkæolog 2022

2022 aarets ArkaeologDanske Amatørarkæologer har i år valgt at udnævne Museumsinspektør og arkæolog ved Vejle Museerne Charlotta Lindblom som Årets Arkæolog 2022.

Charlotta Lindblom er uddannet fra Københavns Universitet, blev Cand. phil i arkæologi 1995 og arbejdede herefter de første to år ved Nationalmuseet, derefter blev det ved museer i Jylland og siden 2006 ved Vejlemuserne, hvor Charlotta Lindblom især har arbejdet med det store Jellingprojekt i samarbejde med Nationalmuseet.

Et andet område, der har stået Årets Arkæolog nær, har været arbejdet med Harald Blåtands østlige forbindelser og den tidlige rigsdannelse, der skabte fundamentet til Jellingdynastiet. Det bliver formidlet i udstillingen Magt og Guld – Vikinger i øst. Arbejdet med udstillingen gik på gennem elleve år i samarbejde med kollegaer på Moesgaard Museum, der har en udstilling inden for det samme tema Vikinger i øst samt kollegaer bl.a. i Polen.

For Danske Amatørarkæologer er bl.a. samarbejdet med vores museer vigtig for vores faglige fundament. Vi har flere gange haft glæde af Charlotta Lindblom, der velvilligt har bidraget med sin viden til arkæologitræf, vi har holdt for vores medlemmer. Senest i 2019, hvor den lokale arkæologiforening, Flintøksen, der i mange år har haft glæde af samarbejdet med Charlotta Lindblom, inviterede til besøg ved Egtvedpigens grav og Jellingområdet.

Begge steder med Charlotta Lindblom som en eminent og vidende guide for flokken af amatører dels ved Egtvedpigens grav, hvor vi fik fortalt om den nyeste forskning om Egtvedpigen og om museets planer for formidlingen af dette bronzealderfund dels i det enestående store Jellingområde, hvor ikke mindst de seneste udgravninger i 2013 i Smededammen havde åbenbaret rester af egestolper og planker og har resulteret i ny viden om palisadevæggen.

DAA/SDA har udnævnt ”Årets Arkæolog hvert år siden 1992. Æren gives til en person, der har gjort en langvarig og særlig indsats for dansk arkæologi enten som fagarkæolog, amatørarkæolog eller formidler.

Som symbol på udnævnelsen som Årets Arkæolog modtog Charlotta Lindblom et fad, der var blevet specielt fremstillet af Pottekonen i Kerteminde. Det er det 31. fad, der er udgået fra keramikerens værksted. Det er dekoreret med stenaldermotiver og de tre statuetter fra yngre bronzealder, der indgår i DAA’s logo. Statuetterne er fundet ved Viksø på Sjælland, ved Ferreslev på Fyn og på Viborgegnen i Jylland og symboliserer sammenslutningen af amatørarkæologer i Danmark.

DDA Logo 01 transparent

Kontakt Os

Spørgsmål om medlemskab og abonnement:

Danske Amatørarkæologer
v/Formand Paul-Uwe Grunwald
Sdr.Hostrunp Bygade 24
6200 Aabenraa

Telefon: +45 5181 2674


E-mail: paul-uwegrunwald@web.de